Risto Niemi-Pynttäri

2B OR NOT 2B

Posted in verkkokirjoittaminen by RniemiP on 26 joulukuun, 2009

Millaista olisi draaman Kirjoittajien improvisoima chat? Sitä harrastetaan teatteri-improvisaatioiden tapaan. Paitsi kirjoittamalla, niin että kirjoittajat ovat samalla näyttelijäitä.

Heillä on roolinsa, mutta kirjoittaminen on improvisointua, eikä toinen kirjoittaja tiedä eikä tunne toista etukäteen. Ohjaaja pitää homman raameissa, kehittee kirjoittaja/näyttelijän kanssa roolihahmot – erikseen kunkin kanssa. Tietysti hän suunnittelee mukaan joitain yllättäviä käänteitä – mutta muuten dialogi syntyy kirjoittajien improvisaatiosta.

Englanninkielinen Hamnet (1993-94) vaikuttaa aika hauskalta chatdraamalta. Kirjoittajat eli tekstinäyttelijät laittoivat näin Shakespearen chattaamaan. Siinä Hamlet pohtii eksistenssiään ilmaisulla:

– 2b or not 2b

Kuuluisa Hamletin kehoitus Ofelialle: mene luostariin, on nyt ehdotus nunnien chatryhmään liittymisestä. –

– Oph, suggest u /JOIN #nunnery

Chatdraama ei ole välitäntä säheltämistä, oikeastaan siinä käytetään tiettyjä rituaalisen kirjoittamisen menetelmiä. Siinä yhdistyvät esityksen ja kirjoittamisen piirteet.

Vaikka chatdraamaan kuuluu mahdollisuus yllätyksiin ja improvisaatioihin, niin sen puitteet ovat kuitenkin tiukat. Spontaani replikointikin on draamallisesti hallittua – siinä on pyrkimys aladialogiin.

Aladialogissa replikoija hallitsee epäsuoran ilmaisun, hän ei latele suoraan sitä mitä tarkoittaa – vaan tarkoittaa ensin ja sanoo sitten. Kirjoittaja pelaa silloin näillä sanojen alla vaikuttavilla motiiveilla. Ja tämä erottaa online-draaman tavallisista roolipeleistä ja sosiaalisesta chat-kielestä.

– re, Ghost. Zupä

– Yr uncle’s fucking yr mum, I’m counting on u to/KICK the bastard

– Holy shit !!!! Don’t op me, man !!!! I’ve gotta think abt this

Ensiksi Hamlet kysyy what is up – Zupä. Ja isän haamu selostaa tilanteen. Kiinnostavaa kohdassa on kuitenkin se kuinka haamu kehottaa Hamletia potkimaan uuden kuninkaan pois. Se tehdään verkko-foorumille viitaten. Haamun ilmaisu KICK/ ja henkilön nikki viittaa tapaan, kuinka häirikäivä henkilö suljetaan ulos online-kanavalta.

Tähän haamun esittämään toivomukseen Hamlet vastaa ilmaisulla jonka voi tulkita vain verkko-jargonin perusteella:

Don’t op me, man !!!!.

Verkkojargonissa ”op” tarkoittaa operaattorin valtuuksien tarjoamista. Mutta kuten tiedämme, Hamlet on kyvytän ottamaan minkäänlaista valtaa itselleen.

Vaikka chatdraaman esityksessä ruudulle ilmestyy nopeaan tahtiin repliikkejä, niin kaikki repliikit eivät suinkaan syntynyt suoraan esitystilanteessa. Kirjoittajilla oli käsikirjoitusrunko, omia lisävetoja kehiteltynä varalle.

Chatdraaman kirjoittajalla saattoi olla valmiiksi talletettuja repliikkejä, niin että ne saattoi lähettää yhdellä klikkauksella. Samalla tavalla aikoinaan antiikin parhaat puhetaiteilijat, sofistit, opettelivat myäs etukäteen joitakin irrallisia repliikkejä joilla saattoi ryydittää kiistelyä.

Risto Niemi-Pynttäri 11.2.2008
http://verkkoproosa.keskus.info/

Tagged with:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.