Risto Niemi-Pynttäri

VEHNÄJAUHON PAREMPI KÄYTTÖ (lyyrinen essee)

Posted in poetiikka by RniemiP on 2 joulukuun, 2017

Teksti luettu taidetilaksi muuttuneessa olohuoneessa Jyväskylän Puistokadun varrella Anna Ruthin ja Juho Jäppisen järjestämässä House Games -näyttelyssä 23. marraskuuta, 2017

On aihetta muuttaa vehnäjauhon käyttötapoja, en halua täyttää sillä vatsaani, mutta pöydälle voisimme sen levittää. Ripottele sinä valkoista jauhoa olohuoneeseen. Hyvin nostatettu taikina tulee pöytään myöhemmin. Minä veivaan sitä kaksin käsin ämpärillisen.

Tee sinä kattaus. Katso, että lautasilla höyryää sienikeitto, kulhossa paahteiset uunivihannekset, juusto kuumana. Kylmät graavikalat, majoneesi, viini, voi.

Minä taputan taikinan limpuksi, pyöritän sen letuksi, nostan ilmaan, kiihdytän pyörteeksi, se leviää liinaksi, joka laskeutuu kattauksen päälle. ”Käykää kimppuun” sanot väelle, annat heille välineet joilla kaivautua taikinan läpi ruokiin.

Elämme vehnäjauhossa.

Valintamyymälät syntyivät vehnäjauhoon, ja vehnän vuoksi. Viljava 20-luvun Memphis Tessesee, sieltä alkoi valintamyymälän menestystarina. Hyvin säilyvää vehnäjauhoa pussitettiin ja hyllytettiin. Asiakas saattoi, kauppiasta vaivaamatta, itse hakea tuotteensa.  Kotien pienet uunit lämpenivät sähköllä, ja vehnänen tuoksui hyvältä myös kortteleissa, kun leipomoista levisi houkutteleva tuoksu kadulle.

Valintamyymälät levisivät kaikkialle, missä oli rahaa. Vehnäjauhoa ovat pellot, maatalous. Riihen kokoiset puimurit ilmestyvät pelloille. Tasalaatuista vehnäjauhoa jauhetaan valtavia eriä.

Elämä jatkuu leppoisasti täällä vehnäjauhossa, vaikka ummetus vaivaa keskiluokkaa.  Liikalihavuus leviää taikinan tavoin kaikkialle missä on syötävä halpaa vehnästä.

Toinen tekstini Väsymys sekä Penjami Lehdon samassa tilaisuudessa lukema Päälaella vanhan kirjan paino löytyvät  Esseepajasta. Vesa Lahti luki tilaisuudessa valikoiman runojaan.

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.