Risto Niemi-Pynttäri

KESKUSTELUA 10 -SORMELLA

Posted in verkkokirjoittaminen by RniemiP on 26 joulukuun, 2009

Kirjoittamiseen kuuluu sekä spontaaniutta että harkintaa. Aikanaan väitöslamppuni alla pohdin verkkokirjoittamisen tarjoamia spontaaniuden ja harkinnan suhteita.

Tekstien viimeistely, tuo lauseen hiominen kiveen on kaunista katseltavaa. Mutta spontaanius ja nopea kirjoittaminen, tuottaako se pelkkää chattia ja läpinää ä Antiikin retorikot ja keskustelutaiteilijat käyttivät ilmaisua kairos, taidosta käyttää oikeaa sanaa nopeasti ja oikealla hetkellä.

Enkelit ovat nopeita.

Chattia on sanottu keskusteluksi joka tapahtuu kymmenellä sormella. Nobelisti Elfriede Jelinek, entinen pianisti sanoo kirjoittavansa kuin pianoa soittaisi. Surrealistien automaattikijoitukseen kuului mahdollisimman nopeita vaiheita, sillä vauhti nujertaa kontrollin.

Minä itse olen vanha hinkkaaja. Mutta kun nuorille opiskelijoille esittelen kairos -käsitettä sekä spontaaniden ja nopeuden mahdollisuuksia, tuntuu kuin jotkut olisivat jo kokeneet enkelin. Heillä on pienet valkoiset läppärit edessään ja kaikki tapahtuu nopeammin kuin mitä seminaarissa. Minä kuljettelen ajatusta ja samalla he täydentelevät sitä nopeilla sormillaan.

Risto Niemi-Pynttäri 5.3.2008
http://verkkoproosa.keskus.info/

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.