Risto Niemi-Pynttäri

Esittäytyminen

Paljon keskustellaan siitä mitä kirjoittaminen on, minulla ei siihen ole paljoa sanottavaa – lisäisin asiaan vain hännän.Kuten Joseph Brodsky kirjoittaa: ”Vaikka kirjoittaja kykenee paperilla täydellisesti jäljittelemään kaikkein herkimpiäkin sielunliikkeitä, hänen yrityksensä jäljentää tuo häntä koko kippuraisessa komeudessaan on silti tuomittu epäonnistumaan… ”

Olen perehtynyt kirjoittamisen tutkimukseen.  Ohjaan kirjoittamisen ja kirjallisuuden graduntekijöitä, keskustelen tutkijoiden kanssa, kirjoitan, opetan ja luen.  Työskentelen milloin missäkin, asioiden ja säätilan mukaan.  Usein aamupäivisin luen ja kirjoitan pienessä, 60-lukulaisessa huoneessani Jyväskylän yliopiston kupeessa, Seminaarinmäen toisella puolella Agoran avokonttorissa käyn hoitamassa asioita, tapaamassa työtovereita. Joskus saatan olla koko päivän Petäjävedellä tai muutamia päiviä mökillä Pynttärinniemellä Alajärvellä.

Olen jatkanut tutkijana väitökseni teemoja:  käsittelen kirjoittamisen uudenlaista asemaa sosiaalisen verkon aikakaudella ja erityisesti uudet julkaisemisen muodot verkossa kiinnostavat.

Työn nimi on ”VERKKOPROOSA – tutkimus dialogisesta kirjoittamisesta verkossa”. Teos jakautuu kolmeen osaan eli poetiikkaan, dialogisuuteen ja verkkojulkisuuteen.

Verkkokirjoittamisen poetiikka käsittelee luovaa kieltä ennen kaikkea blogeissa. Verkkoproosa on tyylikästä kieltä, jonka taustalla on epävirallisuus, puheen omaisuus ja luova suhde kieleen.

Toinen osa käsittelee verkkodialogia ja vertaa sitä draaman dialogiin. Mitä merkitsee se, että kirjoittaja ei hallitse yksin dialogin kokonaisuutta. Sana ”replikointi” ilmaisee sen, kuinka kirjoittajat kietoutuvat dialogiin, heijastavat ja vastustavat toisten sanomista. Keskeiseksi nousee virtuoosimainen, improvisoiva replikointi. Se esimerkkejä käsitellään tekstipohjaisten online-draamojen kautta.

Kolmannessa osassa käsitellään verkkojulkisuutta, jonka juuret ovat pikemminkin kreikkalaisessa agorassa kuin median luomassa massajulkisuudessa. Kirjoittaminen nähdään tapana elää julkista elämää, tapana jatkaa kirjailijan ja intellektuellin traditiota verkossa. Verkkoblogit käyttävät harvemmin julkisten mielipidekirjoitusten kieltä, niissä henkilökohtainen sekoittuu julkiseen. Verkkoproosa on tapa kirjoittaa yksityisistä kokemuksista. Proosa merkitsee mahdollisuutta itsepaljastuksen sijaan mahdollisuutta muuntaa yksityisiä kokemuksia yleisesti jaettaviksi. Kirjoitan myös VERKKOPROOSA nimiseen blogiin kirjoittamisesa verkon aikakaudella.

Työni liittyy KIRJOITTAMISEN TUTKIMUKSEEN KIRJALLISUUDEN OPPIAINEESSA.

Kirjoitan mielelläni kirjallisuudesta, kritiikkejäkin, lyriikasta haluan kirjoittaa runon kanssa keskustellen ja mieluummin liitän runot siihen huoneeseen tai tunnelmaan jossa olen. Erityisesti käännöskirjat kiinnostavat, toimitan verkkolehteä nimeltä MAAILMANKIRJAT .

Erityisenä innostuksen kohteena minulla on viimeaikoina ollut kriittisten kirjoittajien ryhmä eli LUUTII -blogi.

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Markku said, on 7 marraskuun, 2010 at 12:41 pm

    Tervehdys!
    Kun tunnet noita kirjoittamisen kuvioita, voitko kertoa, paljonko suurinpiirtein kuluu aikaa Kirjoittamisen perusopintojen suorittamiseen? Ja entä sitten aineopintojen suorittamiseen? Sen jälkeenkö sitten voi hakea osioon tutkinnon suorittaminen?

    Olen kirjoittanut viime vuosina aika paljon, onpa yksi kirjakin julkaistu.

    Kuulutkohan muuten Keisarin sukuseuraan? Siellä muistaakseni Aila Niemi-Pynttäri on vaikuttanut pitkään.

    Markku Keisala

    • ristoniemi said, on 7 marraskuun, 2010 at 1:34 pm

      Joo Keisari on sukumme, siis varmaan sinunkin. Aira N.P on ollut aktiivisesti sukuseurassa ja on kertonut paljon löydöistään.

      Kirjoittamisen opiskelusta siis, no, perusopinnot tehdään yleensä vuodessa, ja aineopintojen vaiheessa opiskellaan yleensä jotain sivuainetta kuten kirjallisuutta, ai filosofiaa, Niin että kaksi vuotta menee usein siinä. Syventäviin ja kokonaisuudessa maisteriksi valmistumiseen menee yleensä kolme vuotta päälle.
      Eri asia on sitten kannattaako opiskeluun heittäytymistä laskea vuosissa muuten kuin että saisi yleiskuvan asiasta.

      Ahaa, ja sinä kuulut Vantaan kirjailijoihin, ja valmiiksi on tullut yksi historiallinen romaani. Hyvää jatoa kirjailijan uralla.
      terv
      Ristonp


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: